21 08 14 FCP Zagreb-1

Cea mai mare parte a acestui text este scrisă înainte de meciul de la Zagreb, după cel de la Craiova, când a devenit evident că o cronică a lunii ar trebui să fie în primul rând despre lotul de jucători. Așa cum o spun în argument, după primele cinci meciuri din august, concluzia privind jocul Petrolului părea uluitoare: în ciuda unui lot aparent numeros, de fapt nu aveam rezerve să rezistăm pe patru fronturi, și poate nici măcar pentru unul singur. De acii acest text, ivit, repet, înainte de „incidentul Hoban” și doar ușor actualizat după aceea.

Pe scurt: Petrolul nu are un lot cu care să facă față pe mai mult de un front. Mai mult, și pentru acel front s-ar putea să nu avem oameni. Vânzări de jucători practic nu au existat. În aceste condiții, fie e vorba de un management incompetent, fie de transferuri la negru. Nu văd altă explicație logică. Argumentul este mai complex. Găsiți detalii mai jos.

Pe foarte lung:

Au fost opt meciuri în această lună: victorii nete cu Botoșani (a), Viktoria Plzen (d), Iași (d), egal cu Rapid (a), înfrângere cu Dinamo Zagreb (a), victorie totuși lejeră la Craiova (d) și apoi noi înfrângeri la Zagreb și acasă, cu CFR.

În primele cinci dintre aceste partide (incluziv cel cu Dinamo Zagreb de acasă), Lucescu a folosit 19 jucători, rulând aparent mai tot lotul , dar … în aceste 5 meciuri sunt nu mai puțin de nouă jucători care au fost în teren meci de meci: Mutu, Teixeira, Nepomuceno, Geraldo, Albin, Fanchone, Hoban, de Lucas, Peçanha, Tamuz. Alți trei (Alcenat – suspendat cu Rapid, Marinescu, Mustivar) au jucat în câte patru partide. Cu alte cuvinte, în cinci meciuri, jucate la 3 zile distanță unul de altul, am folosit în principiu fix aceeași echipă, cu variații minore. Asta spune oare ceva despre calitatea lotului?

În meciul al șaselea, cu Craiova, Hoban a fost accidentat, de Lucas nu a intrat deloc, Nepomuceno nu a fost nici măcar rezervă, astfel încât cei care au jucat toate meciurile (șase în 24 de zile) au rămas șase. Dintre ei, Peçanha și Fanchone s-au accidentat, iar Geraldo avea să fie suspendat pentru returul de la Zagreb.

Scenariul s-a repetat la returul de la Zagreb și apoi cu CFR. Una peste alta, lotul are un nucleu de 13 jucători ce au jucat măcar 6-7 din opt meciuri, iar când nu au jucat a fost fiindcă erau fie accidentați, fie suspendați: Peçanha – Alcenat, Geraldo, Gerson, Hoban, Fanchone – de Lucas, Mustivar, Marinescu – Nepomuceno, Albin, Mutu, Teixeira – Tamuz. Restul nu doar că nu intră, dar și când o fac nu se văd sau mai bine nu ar mai intra (excepția până acum este, parțial, Satli; Cobrea are dezavantajul imens ca, dincolo de jcoul prost cu mingea, ieșirile eronate pe centrări, să fi fost în teren exclusiv la înfrângeri. Mai mult, Petrolul a pierdut doar atunci când Cobrea a fost portar).

La Zagreb a fost rău. Mai departe lucrurile s-au precipitat: Hoban a fost exclus din lot (dacă era așa de slab de avea nevoie de perdaf asezonat cu înjurături, ce a căutat în teren meci de meci?); Mutu a ales să joace prin tabloide; Tamuz s-a accidentat. Albin s-a accidentat la începutul meciului cu CFR. Teixeria a fost singurul care a rămas să joace opt meciuri (nu neapărat complet), iar el a fost eliminat. Asta înseamnă că din cei 13 pe care îi aminteam ca practic singurii folosiți în primele cinci meciuri din august, mai bine de jumătate au suferit accidentări sau au fost eliminați. Dovadă clară de uzură, nervi, oboseală.

A fost oare campania de transferări din vară, când au venit nouă jucători bine croită? Ca să putem răspunde, poate e bine să comparăm cu ce s-a petrecut în precedentele campanii de transferări, pe care le redau mai jos pe scurt, și fără să fii stat să contabilizez chiar toate mișcările de trupe:

Vara 2012

Salvați entuziasmant de la retrogradare, Petrolul a primit infuzia lotului Cluj + Geraldo + Bokila + Alcénat + Manassé + Guilherme. Pleacă însă câțiva jucători regretați apoi multă vreme, în frunte cu Zerka și Osiako. Nu are rost să comentăm acum, era un nou început. Azi mai sunt în lot: Geraldo, Alcénat, Hoban, și Marinescu. Li se adaugă Mustivar, unic supraviețuitor al scăpării de la retrogradare.

Iarna 2012-2013

Pleacă bucăți din lotul Cluj (nimic esențial, poate cu excepția lui Galamaz), dar și Oprița (considerat prea bătrân!?? – ulterior aveau să vină jucători cam la fel de bătrâni). Între cei ce vin: Mojica, Sauvadet, Naziri, Renan, Cesinha, Romário. Doar primul avea să prindă câte de cât prima echipă, în timp ce Sauvadet va fi accidentat jumătate de sezon.

Vara 2013

Plecări cu cântec: Bokila, Grozav, Hamutovski. Primii doi, dar și Mojica, sunt vânduți pe bani. Mai pleacă și Naziri, precum și alte bucăți din lotul Cluj (Grecu, Cristea, Neag). Vin: Doré, Benga, Camará, Peçanha, Teixeira, Albin, Beța, de Lucas, Fernández, Priso. Toți devin titulari sau rezerve care pot intra mereu în teren. (da, acesta a fost statutul lui Camará!).

Iarna 2013-2014.

Pierderi dureroase: Hamza, Boudjemaa, Benga, Doré. Vin: Mutu, Zicu, Tamuz, Gerson. Doar Tamuz confirmă cât de cât.

Vara 2014.

Plecări (unii încă dinainte de finalul campionatului): Achim, Guilherme, Manassé, Morar, Romario (??), Bornescu, Zicu, Camará, Fernández, Povilas. Niciunul nu pleacă pe bani.

Veniri: Bolboașă, Satli, Cobrea, Mareș, Astafei, Peteleu, N’Koyi, Nepomuceno, Fanchone. Doar ultimii doi prind cu adevărat echipa, doar Fanchone e titular. Mareș nu are drept de joc. Peteleu nu a intrat deloc. Acum se zvonește că mai vin doi atanți, iar apărătorul cu care se discuta pare a fi o pistă moartă. Dar Petrolul are deja, cel puțin numeric, suficienți atacanți. Nu avem fundași centrali și începem să scârțim și la mijlocași defensivi, după plecarea lui Romario și incertitudinile legate de Hoban.

Dintre transferurile din iarnă, Tamuz e singura certitudine. Mutu e un mare semn de întrebare. Gerson e încă fluctuant. Despre venirile din vară nu se poate spune mare lucru: deocamdată par a fi doar numeric importante. Despre plecări: nu am vândut nimic în profit în vara aceasta (mai exact, nu am vândut nimic). E greu de înțeles de ce jucători tineri precum Morar sau Romario nu au fost împrumutați prin Bulgaria, Ungaria sau Macedonia, ca să dau exemple de campionate unde ar fi putut juca, ar fi avut meciuri în picioare, și apoi erau fie vandabili, fie folosibili. Simpla disponibilizare, mai ales că este deja un obicei, trimite cu gândul fie la incompetență managerială, fie la bani negri.

 

Concluzii

Morala: campania de transferuri din vară nu a servit la nimic. Nu a fost vândut nimeni pe bani, nu a venit nici un titular cu excepția lui Fanchone. Singura campanie reușită din epoca Capră-MN este cea din vara lui 2013, când și-a băgat nasul Contra (în iarnă era deja cu gândul la Getafe). Acum, în ciuda rotirii de jucători din amicale, ăn meciurile oficiale am jucat doar o dată cu echipa a doua,eșuând la Cluj. În rest, rotirea a vizat în general permutări în acel nucleu de 13. Orice alte apariții au fost dictate mai degrabă de accdentări.

  nr. meciuri jucate
F.Teixeira 8
J.Albin 8*
A. Mutu 7
Geraldo A. 7
J-S Alcenat 7
P. de Lucas 7
T.Tamuz 7
S.Mustivar 7
G.Nepomuceno 7
L.Marinescu 7*
J-A Fanchone 6
O.Hoban 6
P.Peçanha 6
Gerson G. 6
M.Satli 4
V.Astafei 3
P.N’Koyi 3
N.Priso 3
A.Cobrea 2
D.Beța 1
Peteleu 0
Mareș 0
M. Bolboașă 0
 

*în ultimul meci au jucat mai puțin de 10 minute.

 

Și ar mai fi ceva de spus. Media de vârstă a celor ce au jucat în primul meci cu Dinamo Zagreb: 29,0 ani!! Aproape niciunul dintre jucătorii de câmp ce au plecat în ultimul an nu era atât de bătrân. Viitorul sună … cam prost 🙁

Revenind la transferuri: fără să luăm în considerare plecările de după salvarea de la retrogradare (Osiako, Zerka și ceilalți), în doi ani au plecat de la Petrolul 33 de jucători (sper că am calculat bine; nu i-am inclus la număr și pe cei împrumutați, precum Camará sau Fernández). Petrolul a luat bani din vânzarea lui Mojica, Hamza, Boudjemaa, Bokila, Grozav, Benga și Doré. Șapte din 33 reprezintă un model economic aproape catastrofal. Mulți din cei 26 care nu au adus venituri prin plecare în visteria clubului au fost la final de contract, dar asta nu înseamnă decât că ei negociaseră mai bine contractele proprii decât o făcuse managementul clubului. Ca și cum Petrolul ar fi un club filantrop ce nu are nevoie de bani, și își permite să facă cadouri, unul după altul, către adversari. Degeaba iei jucători liberi de contract, dacă nu reușești să îi ții pe loc, nu reușești să vinzi atunci când pleacă, și nici nu crești jucători.

 

Dincolo de transferuri și bani: jocul

Am ratat Cupa Ligii, nu ne-am calificat în grupele UEL (deși adversarul era mai bun, nu a arătat de nebătut), suntem încă în lupta pentru titlu, dar avem deja o înfrângere și un egal, ambele acasă! Avem meciuri în care ne creăm ocazii și meciuri în care nu o facem. Lucescu a variat destul de mult registrul tactic, iar jucătorii au fost în general disciplinați. Sunt însă multe momente în care părem lipsiți de vlagă și idei, în care așteptăm totul de la Teixeira.

Dar e bine să ne uităm și altfel la ce am jucat în acest sezon: au fost 5 meciuri cu echipe de nivelul nostru: câte două cu Viktoria Plzen și Dinamo Zagreb, și cel cu CFR. Bilanțul este o victorie, un egal, trei înfrângeri. Să vă reamintesc cum arată lotul?

 

Final

Cel puțin aparent nu sună deloc bine ce se petrece în politica de transferuri a Petrolului. Iar asta se vede în joc. Și încă nu am discutat nimic despre stabilitate și atmosfera din lot! Nu mi-am propus să caut vinovați, fiindcă nu acest lucru este important. Cei responsabili s-au arătat singuri cu degetul de-a lungul timpului.