1959: Dubla cu austriecii - PETROLUL - Wiener Sportklub
Scris de Comi RPSU    Marţi, 08 Ianuarie 2013 09:28    Imprimare

image014

Sezonul 1958-1959 se termina si Petrolul se gandeste din nou la tururile preliminare din Cupa Campionilor Europeni. Cum echipa ploiesteana a stabilit cu un an inainte o premiera, prima echipa prezenta in aceasta competitie din afara Bucurestiului, anul acesta se vroia unul al revansei pierderii primului baraj din istoria clubului in Europa.
Sortii ne-au adus in cale echipa Wiener Club, o echipa din Austria.

CINE ERA WIENER?

image001Ei bine, austriecii isi traiesc anii de glorie in aceeasi perioada, ca si formatia noastra, insa vin sa joace cu Petrolul dupa ce, cu un an inainte, facuseră egal cu marele Real Madrid, formatie ce avea sa castige şi în anul acela competiţia.
Initial, destinat ca un club al ciclistilor, Wiener se fondeaza in 1883 si castiga in 1922 primul titlul de campioana. Ele aveau să fie urmate de inca doua in anii 1958 si 1959.

Dacă cu un sezon in urma Petrolul pierdea calificarea în optimi, după un meci de baraj, impotriva formaţiei Wismut, Wiener nu are aceleasi probleme si trece pe rand de Juventus Torino, Dukla Praga si este eliminata doar de Real Madrid, formaţie ce avea să câştiga atat editia 1958-1959 cat si pe cea din 1959-1960.
Petrolul a avut sanşa, ca in ambele editii, să evite partea de tablou cu Real Madrid, insa Wiener in prisma rezultatelor avute parea o nuca foarte tare.

Primul meci la Viena, si unul pe care il pastram in istoria noastra ca si un rezultat bun, avea să se incheie cu-n 0 – 0 ce parea că, de data asta, va duce Petrolul mai departe în Cupa Campionilor Europeni. Jocul era de partea noastra si adversarii erau constienti de forţa ploieştenilor. Petrolul era prima echipa din Romania care venea sa joace in Austria, dupa razboi, si desi relatile romano-austriece nu erau foarte bune cei din conducerea vieneza vroiau ca acest joc sa fie un punct de reper. Petrolul, pe afisul de dinaintea jocului, era vazuta ca o echipa din elita fotbalului romanesc, amintita cronologia numelor ( Energia, Flacara si apoi Petrolul), pentru ca la sfarsit sa fie trecute in palmares si rezultatelor obtinute de ploiesteni.


MARINESCU – PAHONTU -ZAHARIA

Cei mai importani oameni in opinia adeversarilor. Dar nu ei aveau sa fie jucatorii cheie in acesti meci. Presa vremii va evidentia doi jucatori : Neacsu si Sfetcu. Ultimul fiind portarul nostru, lucru care poate lamuri putin si raportul de forte din meciul tur.

image002

Petrolul Ploesti a reusit un rezultat bun in intalnirea cu Wiener Sportclub : 0 – 0image007

Viena 9 septembrie
Aseara pe stadionul din localitate, in fata a peste 40.000 de spectatori, s-a desfasurat meciul din cadrul « Cupei Campionilor Europeni » dintre echipele Wiener Sportclub, campioana Austriei, siimage004 Petrolul Ploesti campiona R. P. Romine. Cum era si firesc, localnicii au (..) mai mult incercand sa profite de faptul ca joaca pe teren propriu. Si, intr-adevar, Wiener Sportclub a dominat apararea ploestenilor (…)
In prima parte a jocului Wiener Sportclub obtine sase lovituri de colt, care raman insa fara rezultat, datorita interventilor aparatorilor nostri. O interventie salvatoare este cea a lui Neacsu din minutul 21, cand jucatorul roman a respins balonul de pe linia portii. Facand un joc metodic de aparare, ploestenii (…) in aceasta repriza vienezii au tras 15 suturi la poarta, Sfetcu a facu un meci exceptional si impreuna cu Neacsu au fost cei mai buni de pe teren din echipa noastra.


In repriza a doua jocul a avut momente dramatice cu faze la ambele porti. In minutul 77 Dridea a avut o ocazie de a marca dar portarul a respins in corner. Apoi vienezii forteaza si (…) la fluierul final cu un scor alb, care reprezinta un rezultat pretios pentru echipa noastra.

 

C1 Wiener Sportklub (Austria) - Petrolul Ploiesti 0-0
Stadionul: Praterstadion Viena 09.09.1959 Arbitru: Concetto Lo Bello (Italia)
Spectatori: 48.000.
Petrolul: Vasile Sfetcu - Gheorghe Pahontu, Ion Neacsu, Gheorghe Florea - Alexandru Fronea, Constantin Tabarcea - Alexandru Constantinescu, Anton Munteanu, Mircea Dridea,
Petre Babone, Pavel Badulescu Bardatz. Antrenor: Ilie Oana.


Singura imagine din acest meci ne arata Petrolul in defensiva, luptand cu austriecii, dar si cu lasarea serii. Meciul avand loc la 19.15 , 20.15 ora Romaniei.


image008image011

A trecut primul tur si calculele ne dadeau favoriti. Ce s-a intamplat inaintea jocului de Ploiesti aflam din programul de meci, cel care ne ofera informatii si despre meciul tur, meci care nu s-a bucurat de atentia sporita a presei la acea vreme.

 

 

Si incep sperantele…

Este 0 – 0, si jucam la Ploiesti, stadionul plin si o echipa in forma de zile mari. Inaintea partidei spectatorii citeau de isprava petrolistilor :

image012Pe stadionul Prater din Viena, echipa noastra campioana Petrolul Ploesti, jucand in cadrul « Cupei Campionilor Europeni » cu cea mai buna echipa de club, Campioana Austriei, Wiener Sportclub, a reprezentat cu cinste fotbalul romanesc, luptand de la primul si pana la ultimul fluer al arbitrului italian Lobello, pana la epuizare, neprecupetind nici un efort, manifestand o exceptionala dragoste de club si aratand conditiile create de regimul nostru de democratie populara, sportivilor, pentru imbunatatirea continua si ridicarea permanenta a nivelului lor, sub orice raport.

Foarte putini au fost aceia, care au sperat intr-o comportare satisfacatoare a echipei, avadu-se in vedere ultimele 2 esecuri pe teren propriu, precum si indisponibilitatile create in punctul cel mai forte de pana atunci al echipei : apararea.

Fotbalul, ca si oricare sport tinde de la o zi la alta la un nivel cat mai ridicat din toate punctele de vedere. Astazi se practica un fotbal modern, cu pase din viteza, concretizate cu lovituri la poarta.

Se pare ca antrenorul Oana, a sesizat punctul vulnerabil al echipei, formula apararii de la Viena, dand satisfactie deplina.

Crainucul postului de radio Viena, a avut numai cuvinte elogioase pentru echipa noastra, remarcand in mod deosebit puterea de lupta si dorinta arzatoare a echipei, de a nu parasi terenul invinsa. Pentru vienezi, echipa Petrolul a fost o uluitoare revelatie, comparandu-i cu o « flacara » care arde de la inceput pana la sfarsit cu o intesitate crescanda. Unii specialist, care au asistat la meci si au vizionat si meciul de la Sofia dintre TDNA – FC Barcelona, marturiseau ca meciul de la Viena, din punct de vedere tehnic, l-a depasit pe cel de la Sofia.

Scriind aceste randuri in momentul in care rezultatul scos de Petrolisti, intrece cele mai optimiste asteptari, nu ne putem abtine sa nu le adresa un sincer si calduros :

« BRAVO BAIETII » !

(…) Suprinsi de riposta echipei romane, vienezii, vor cauta totusi ca la Ploesti, in intalnirea revanse de la 16 septembrie sa faca din nou dovada deosebitelor lor calitatim arucand in lupta intreg potetialul lor, care le-a creiat faima de a li una din cele mai bune echipe de fotbal dupa Continent. Jucatori ca portarul Sanwald, supranumit « sburatorul », fundasul Ilasenkopi si inaintasii Knolle, Hammeri si Skerlan vor entuziasma publicul ploestean.

Pentru obtine calificarea, cea ce ar coincide ca o performanta de rasunet, Petrolul trebuie sa lupte la Ploesti la fel ca la Viena, cu suflet si cu dragoste de club, cu ambitie si dirzenie pentru renumele de echipa campioana. Pentru aceasta, dumneata tov. specatator, carei citesti cu nesat si nerabdare performantele in ziar, care te bucuri cand si castiga si care doresti ca echipa ta favorita Petrolul Ploesti sa fie fruntase in intrecerea sportiva, nu precupetii nici dumneata nici un efort si in modul cel mai corect si obiectiv patruns de entuziasm si mersul nestavilit pe care vi-l imprima fazele de joc, condu-ti echipa la victorie, scandand cunoscuta chemare :

« HAI PETROLUL »

Sperante mari inainte de meci, si dupa putem spune ca ele au fost indreptatie, doar ca Petrolul a pierdut, un meci pe care putea usor sa il castige.

Petrolul a ratat calificarea, pierzand cu 2 – 1 un meci pe care putea usor sa-l castige

image016Primele 10 minute apartin Petrolului, apoi jucatorii vienezi pun stapanire pe joc si domina mai mult in camp. Apararea Petrolului manifeste nesiguranta si nu marcheaza strict oamenii. In minutele 10 si 12 ale primei reprize au loc faze periculoase la poarta echipei Petrolul, care sunt lamurite insa de apararea ploesteana. In minutul 15 Babone trimite o minge lui Constantinescu, care paseaza in continuare lui Dridea. Centrul atacant ploestean nu stie ce sa faca cu mingea si in ultima clipa o trimite lui Babone care de la 10 metri trage puternic pe jos in bara dreapta a portii. Din bara mingea ricoseaza la portar.

Urmeaza patru cornere la poarta lui Sfetcu, ultimul dintre ele rezultand cu deschiderea scorului. Asadar in ciuda jocului si a ocaziei lui Babone Petrolul se vede condusa. Urmeaza un joc de la o poarta la alta, impresia generala fiind ca vienezi au stat mai bine in prima repriza.

In a doua repriza jocul se schimba total, Petrolul dominand jocul, doar ca scorul final este de 2 – 1.

Petrolul paraseste Europa, pentru al doilea an consecutiv din primul tur, si mai are de asteptat pana cand va prinde primavara la Ploiesti.