Istoria Petrolului: '' Un sezon fantastic : 1957-1958''
Scris de Comi RPSU    Miercuri, 31 Octombrie 2012 23:00    Imprimare

Dridea_in_Petrolul_Progresul_2_1_

Campionatul 1957-1958 s-a încheiat în “prelungiri” cu un Petrolu’ ce avea să-şi menţină primul loc şi să cucerească primul titlul sub denumirea de „Petrolul”. Un titlul obtinut datorită celui mai bun golaveraj prin împărţire, CCA-ul şi Ştiinta Timişoara având un golaveraj mai slab, dar tot 27 de puncte.
 
 
PREMISELE ANILOR ’50 ÎN FOTBALUL ROMÂNESC
 
Fotbalul romanesc pare că se cerne in anii `50, dar rămâne acelaşi fotbal pus in umbra de marea echipă a Ungariei. Dacă in anii `30 era obligatoriu să ai jucători de origine maghiara sau germană, anii `50 au adus României un nou sistem politic, care a avut grijă ca valorile trecutului să dispară cât mai repede.
 
Mijloacele lor de represiune in domeniul sportiv au fost crearea de branduri proprii, cluburi « multilateral dezvoltate » care să propage ideologia comunistă: de aici "celebrele" CCA şi Dinamo.
 
Apărute ca ciupercile după ploaie, cele doua au reuşit să işi creeze repede un nume in fotbalul românesc prin distrugerea sistematică a celorlalte candidate. Cele mai bune exemple sunt Carmen Bucuresti si Unirea Tricolor, echipe ce au fost desfinţate de către sistem pentru că locul lor să fie luat de CCA respectiv Dinamo (pentru care a mai fost desfinţată şi formaţia Ciocanul). Alte echipe au fost mai norocoase, dacă se poate spune aşa, reuşind să « scape » doar cu o schimbare de nume : cazul Realului din Bucuresti (Rapidul de astazi) şi cazul nostru de redenumire continuă şi intr-un sfârşit mutare a echipei.
 
De ce am inceput cu aceasta recapitulare scurtă a istoriei ? Pentru că meritele echipelor ce au reuşit performanţe in anii `50, `60 şi `70 aparţin doar cluburilor respective, mă refer desigur la cluburile de provincie şi Rapid, singurele forţate să işi creeze o bază de la zero.
 
Petrolul a avut aceeasi soartă ca mai toate echipele de atunci, numele a fost schimbat, oraşul a fost schimbat, insa peste toate tradiţia fostului Juventus nu putea face ca echipa să dispară. Oamenii care au iubit echipa bucureşteana au ramas alaturi de echipa şi după retrogradarea din 1952 au pus pas cu pas bazele unei noi echipe demne de numele fostului Juventus.
 
REGURILE FOTBALULUI « ROMANTIC»
 
Dacă până la momentul 1957 campionatul Romaniei se disputa intr-un singur an după sistemul primăvara – toamnă, acum federaţia schimbă programul, introducând o pauză de iarna şi un format mult asemanător campionatelor din vest.
 
Regurile fotbalului de atunci erau aşa cum a fost caracterizată şi perioada : « romantice »
 
-   Portarul putea să reţina in brate o pasa de la un coechipier ;
 
-   Schimbările nu erau permise ( de aici şi lotul restrâns de jucatori);
 
-  Golaverajul se calcula prin împărţirea golurilor marcate la cele primite, un lucru ce avea să fie decisiv, la finalul campionatului, pentru Petrolul.
 
Aşadar, anul 1957 este pierdut pentru aplicarea noii prevederi şi Petrolul pleacă la drum cu un lot de jucători format in principal din prahoveni.
 

SEZONUL 1957-1958

Petrolul avea de toate : antrenor, public, jucători fantastici. Şi astăzi dacă am vrea sa facem un 11 ideal al Petrolului cu greu i-am putea lasa pe fratii Munteanu, Dridea I, Tabarcea sau Sfetcu in afara lui.
 
S-au scris multe despre formaţia de atunci şi singurul lucru pe care il observam de fiecare dată este ca ei au fost o familie.
 
După 3 etape Petrolul era pe locul 8, dar apoi, după fiecare etapă a urcat câte un singur loc. Deci a ocupat succesiv locurile 7,6,5,4,3,2 şi locul întâi  la 24 noiembrie 1957.
 

UN RETUR IMPREVIZIBIL

Returul din 1958 începe cu o victorie la limită, 1-0 cu CCA Bucureşti, campioana din 1956. După acest meci, Petrolul a înregistrat rezultate surprinzătoare, printre care 3 înfrângeri în cele 5 meciuri jucate pe propriul teren şi o înfrângere în deplasare în faţa ultimei clasate, CS Oradea. Totuşi Petrolul a terminat cu 27 de puncte, si avea doar şanse teoretice la titlu, deoarece Ştiinţa Timişoara mai avea 2 meciuri de disputat, şi cu 3 puncte ar fi ieşit campioană. Studenţii, pentru că atunci majoritatea jucătorilor echipelor Ştiinţa erau intr-adevăr studenţi, au pierdut la Bucureşti meciul cu Progresul, cu incredibilul scor de 7-0. Acest eveniment s-a dovedit a fi decisiv, timişorenii distrugându-şi golaverajul, iar Petrolul va lua titlul cu cel mai bun golaveraj prin împărţire, CCA şi Ştiinta Timişoara având un golaveraj mai slab, dar tot 27 de puncte. Echipele clasate pe locurile 4 şi 5, Progresul si Jiul, ambele invingând Petrolul in retur, vor termina la numai 1 punct de ploieşteni.
 
Petrolul este doar a cincea echipa după numarul de puncte strânse acasă, şi a doua echipa in deplasare. Deşi nu a condus la niciun capitol, Petrolul reuşeste  reuseste să se impuna in mai toate derby`urile de atunci, invingand UTA, CCA-ul si pe Dinamo, principalele forte ale vremii.
 
Jocul cheie ramane victoria in fata celor de Progresul, scor 2-1 pe arena centrala din Ploiesti. Asa cum spune si presa vremii:
 
„ Joc cheie, victorie muncita. Efortul lui Dridea este sugestiv”
clasament_1957_1958
 
ZIARUL SPORTUL: ”PETROLUL A CUCERIT TITLUL DE CAMPION AL R.P.R.”
 
Asa cum stim victorile celor din afara cuplului bucurestean indrăgit de partid, erau slab relatate, asa a fost şi cazul primului campionat câştigat de Petrolul Ploiesti. Desi norocul a avut un rol decisiv in castigarea acestuia, poate singura dată cand am avut noroc, Petrolul privind in asamblu anii ce vor urma a meritat deplin triumful.
 
 
Singurul cotidian de sport, Sportul relateaza sec: Petrolul Ploesti a cucerit titlul de campion al R.P.R.
 
Dupa un campionat care a parut neobisnuit de lung si dupa o “sosire” foarte stransa Petrolul Ploiesti a castigat titlul de campion “la fotografie”.
titlu_ziar_petrolul_campioana
 
Iubitorii fotbalului din intreaga tara au urmarit cu sufletul la gura aceasta cursa, e drept, cam lenta, dar palpitantă, in care oridinea « plaselor » a fost răsturnata de la o etapa la alta si in care si-au pus canditatura echipe susceptibile de retrogradare cu cateva etape inainte. Pana la urma titlul a poposit la Ploiesti recompensând echipa care a condus cel mai mult (14 etape), suportând din greu asalturile neintrerupte ale urmaritorilor.
 
Sub impresia acestui final de campionat foarte strans, in care nici una dine chipe nu s-a putut detasa din plutonul fruntas, unii au fost inclinati sa minimalizeze victoria dificila a petrolistilor, atribuind-o mai curand slabiciunii adversarilor si chiar intamplarii. Mai mult decat atat, fatidicul minut 90 de la Timisoara a permis multora sa acorde toţi laurii Progresului Bucuresti pentru scoaterea din cursa a Stiintei Timisoara.

Acest mod de a privi lucrurile denota o oarecare superficialitate. In realitate, Petrolul a cucerit galoanele de campion la sfarsitul turului, cand s-a detasat in clasament si a marcat o sensibila superioritate fata de celelalte echipe. In nici un caz nu se poate afirma ca Petrolul a castigat norocos campionatul « la potou », ci ca a fost gata sa-l piarda, pentru o serie de motive care nu scad totusi din valoarea performantei tineri echipe ploestene.

 
echipa_campioanaPetrolul Ploiesti este una din echipele cu « schema » cel mai putin rigida la « angajarea » tinerilor cadre. Spre deosebire de multe alte echipe ale noastre « Petrolul » nu cere « carti de vizita », ci adopta criteriul mai putin sigur, dar mai plin de fagaduinti, al tineretii si al perspectivei.
In « Cupa Primaverii », al carei rol a fost inteles foarte bine de antrenorul Ilie Oana, au fost promovate elemente tinere si talentate ca Sfetcu, Dumitrescu, Tabarcea, Dridea, Marin G, Florea etc. Cupa Primaverii, fiind o competitie oficiala, a fost de un real folos, deoarece a contribuit la selectionarea celor mai buni dintre tinerii promovati, care au putut evolua la nivelul exigentelor categoriei A.
 
Dupa admiterea si selectionarea aspirantilor s-a trecut direct la lucrul individual a carui eficacitate a fost asigurata prin participarea activa si directa a antrenorului Oana si a ajutorului sau Fatu. Colaborarea dintre cei doi componenti ai vechii aripe drepte a Juventusului s-a dovedit a fi tot atat de rodnica, iar rezultatele nu au intarziat sa iasa la iveala. De asemenea, fata de noua orientare inspre practicarea unui joc atletic, s-a cerut sprijinul prof. Al. Mazilu, antrenor de atletism, care s-a ocupat de pregatirea fizica a echipei.
 
In cadrul campionatului 57/58 Petrolul s-a orientat spre practicarea unui joc ofensiv, mai ales pentru a valorifica elanul tinerilor din atac. De-a lungul jocurilor echipa a dat dovada de suplete tactica, actionand mai ales cu doua varfuri de atac (Zaharia si Dumitrescu). La un moment dat, pentru a evita sablonul s-a adoptat o alta varianta tactica : includerea mijlocasului stanga Neacsu in actiunile inaintarii. Schimbarea operata s-a dovedit a fi benefica deoarece Neacsu a reusit sa mareasca eficacitatea nu prea mare a inaintarii, marcand patru goluri.
Ceea ce se impune in primul rand atentiei celor care au trait framantarile echipei Petrolul este munca laborioasa depusa de antrenorul Ilie Oana pentru sudarea colectivului, mai precis a jucatorilor “vechi” cu cei “noi”. Neintelegerile care au dormit intre jucatori intr-o anumita perioada au subminat – in ultima analiza – increderea jucatorilor in fortele proproo, fapt care a influentat direct rezultatele. Dar, accentual deosebit pus pe pregatirea moral-volitiva a jucatorilor a contribuit la redesarea echipei.
Pentru viitor Petrolul va continua politica promovarii jucatorilor tineri.
Doi jucatori tineri din regiunea Ploiesti (Ionescu de la Metalul Targoviste si Constantinescu de la Petrolul Pitesti) au si fost inclusi, in lotul echipei campioane.
Progresul inregistrat de echipa Petrolul, care a culminat cu castigarea campionatului, nu ar fi fost desigur cu putinta fara sprijinul forurilor locale.
Nu trebuie omis nici sprijunul moral acordat de inflacaturatul public ploestean care si-a purtat deseori echipa spre victorii si care, facand mari progrese pe drumul formarii specatorului de tip nou, a permis desfasurarea jocurilor intr-o atmosfera de sportivitate, care vine sa inlocuiasca atmosfera insuportabile din trecut.
 

dridea_tabarcea_hong_kongIn sfarsit trebuie mentionat rolul pozitiv al turneului din Orientul apropriat care a asigurat pregatirea echipei in tot cursul anului. Explicatia fluctuatiilor de forma prin oboseala cauzata de turneu nu este plauzibila deoarece Petrolul a incheiat campionatul cu doua partied bune ( cu Progresul Bucuresti si chiar Stiinta Timisoara), impotriva a doua echipe care isi jucau ultima carte.
 

 

Aceasta a fost analiza “amanuntita” de doar doua pagini a campioanei. La care mai adaugam si spusele antrenorului invins, Ronay :
 
<
Acestea au fost primele cuvinte ale cunoscutului antrenor Ronay, cand l-am solicitat sa ne vorbeasca despre activitatea noastra fotbalistica interna. « Aproape din toate punctele de vedere – a continuat Ronay – anul acesta campionatul a fost mult mai bun. As vrea sa va retin si cu un amanunt in legatura cu echipa Rapid pe care o antrenez. In campionatul trecut jucatorii au avut 172 de zile de antrenament in cadrul lotului si nu in cadrul colectivului nostru. Solutie mai daunatoare cred ca nici nu se gasea. Anul acesta am avut in schimb o multime de indisponibilitati. »
(…)
 
 
LOTUL PETROLULUI IN SEZONUL 1957-1958
 
lotul_petrolului_1957_1958"O echipa a oraşului şi regiunii care avea nevoie acum si de un nume potrivit specificului regional. I s-a spus, deci "Petrolul". Si sub aceasta titulatura a intrat in istoria fotbalului nostru urcând pe cea mai inalta treaptă, chiar din primul an, 1957-58, in care a cucerit titlul de campioana a ţării. De fapt, 1957 a insemnat inceputul unei decade glorioase din viata echipei, cea mai rodnica din intreaga sa existenţă, in care  Petrolul a cucerit trei campionate nationale, 1957 - 1958, 1958 - 59, 1966 - 67 si o editie a Cupei Romaniei in 1963."
Ilie Oana
 
 
"Daca despre Pahontu si Neacşu am vorbit deja ca fiind pioni principali ai echipei in sezoanele de dupa promovare, astazi vom aduce in atentia voastra si cuplul de atacanti ai Petrolului : Zaharia – Dridea I
 
În primii ani de glorie ai Petrolului un cuplu celebru era format din ZAHARIA-DRIDEA, deoarece ZAHA cu viteza, tehnică deosebită şi un dribling pe care apărătorul nu-l simţea, ştia cum să-i centreze lui Mircea, care introducea mingia cu capul în poartă folosindu-şi masivitatea, dar şi intuiţia la care adăuga o detentă remarcabilă."
Mircea Gociman
 
Petrolul castiga primul campionat si in toamna acelui an avea să joace primul său meci in Cupa Campionilor Europeni. Urmeaza episodul Wismut şi apărarea titlului de campioană.
 
 
Ultima actualizare ( Joi, 01 Noiembrie 2012 13:36 )