Constantin Cernaianu - iubit si controversat
Scris de TITEL    Luni, 24 Mai 2010 18:54    PDF Imprimare Email

constantin_cernaianu

 

Mitica Munteanu ii spune "Dutule" insa toate generatile de fotbalisti il stiu ca "Dom Profesor".

Intr-un interviu din Evenimentul Zilei antrenorul ce a adus titlul Petrolului in 1966, Constantin Cernăianu, povesteşte despre cariera sa de antrenor precum şi de momentele frumoase petrecute la Petrolul
„Am satisfacţia că am pregătit cinci din cele mai importante echipe din istoria fotbalului românesc: Petrolul Ploieşti, Universitatea Craiova, Steaua, Dinamo şi Rapid"

„Nu i-am permis nimănui să se bage peste mine”

Povestirile lui Cernăianu încep odată cu absolvirea facultăţii şi cu înregimentarea imediată, la Petrolul Ploieşti, ca secund al lui Ilie Oană. „A fost o chestiune de destin”, adaugă soţia tehnicianului.„La Petrolul am petrecut cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. Am fost o adevărată echipă. Petrolul avea un preşedinte, Gheorghe Urich, cum cluburile din ziua de azi nu vor avea niciodată”, îşi aminteşte profesorul.
cernaianu1Cernăianu a ajuns foarte repede antrenor principal la Petrolul. Văzând probabil că echipa e pe mâini bune, Ilie Oană a plecat la naţională. Aşa a devenit Cernăianu în 1966, la 32 de ani, cel mai tânăr antrenor-campion din istoria fotbalului românesc. Recordul său dăinuie şi azi.
„Ţi-a trebuit să te iei la bătaie cu prim-secretarul ăla. N-ai putut să stai liniştit. Nu trebuia să te pui cu el. Ai mai fi stat la Petrolul mulţi ani”, îi reproşează şi acum, după aproape patru decenii , soţia sa.
Profesorul explodează: „Nu i-am permis nimănui să se bage peste munca mea. Nici lui Ceauşescu, ăla mare. Darămite unui pârlit de secretar cu probleme organizatorice de la judeţ. M-a înjurat în faţa echipei. L-am luat de gât şi am rupt uşa cu el. A doua zi eram antrenor la Universitatea Craiova. Să vă spun cu Ceauşescu. Venise odată în cantonamentul echipei naţionale. I-am spus celui care îl însoţea că îl rog pe tovarăşul preşedinte să aştepte cinci minute până termin şedinţa cu băieţii. Omul a înţeles. Când m-am dus la el, mi-a strâns mâna, nu m-a înjurat”.

După despărţirea de Petrolul, Constantin Cernăianu a mers la Craiova. A construit o echipă redutabilă, cu care a adus în Bănie primul titlu din istorie.cern2
Vrea să treacă peste episodul Craiova, dar soţia sa nu-l lasă. Fire energica ,republicană de la Ploieşti, sotia sa Domnica iubeste si acum Petrolul .
„N-am să-l iert niciodată pentru ce i-a făcut Petrolului”, spune, pe un ton grav, Domnica , după care continuă: „A retrogradat Petrolul. El, da. El. În 1973. L-am rugat să-i salveze. N-a zis nimic, ca şi acum”.
Constantin Cernăianu îşi ridică privirea din pământ şi spune şoptit: „N-aveam ce să fac. Au venit băieţii, ai mei de la Craiova, şi m-au rugat să dăm meciul Petrolului ca să scape. Le-am spus că nu pot. N-am făcut asta niciodată. Am vrut să plec de la echipă, să-i las să facă ce vor ei, dar am rămas. Ne omora lumea. În plus, Craiova avea echipă. N-avea cum să mimeze fotbalul. Dar ştiţi ce mi-au făcut cei de la Petrolul la acel meci? Mi l-au adus pe Ilie Oană pe bancă. Marele Oană a stat atunci pe banca Petrolului. Doar pentru acel meci”.

Şi Cernăianu lasă, uşor, privirea, din nou, în pământ. Craiova a bătut atunci Petrolul, iar găzarii au retrogradat şi au jucat în „B” timp de patru ani.
 
 
Despre faza penaltyului neacordat din meciul cu Liverpool - 12 octombrie 1966
"In ziua aceea daca vroiai sa furi ceva din Ploiesti aveai toate sansele, toata lumea era la meci, 30000 in tribuna si 15000 afara asteptand", asa incepe Dom Profesor. S-a jucat pentru public cernaianu4iar calificarea nu a venit din cauza unei greseli umane. Tot dl. Cernaianu povestind ca dupa ceva ani de la greseala aceea (nr neacordarea penaltyului din finalul meciului) s-a intalnit cu celbrul Ivanov, iar acesta i-a marturisit ca s-a luat dupa tusier. Dupa reluari stia ca a gresit dar a tinut sa precizeze ca nu a fost niciodata ceva premeditat.

cernaianu2
Despre Tabarcea, poate singurul absent remarcabil din victoria cu Liverpool, si asta pentru a murit cu 3 ani mai devreme la doar 26 de ani, Dom`Profesor ne spune ca era un baiat deosebit, sufletul echipei si prieten cu toata lumea. " A murit pe teren, pana in `90 cine a mai fost ca el? Si-a dat viata pentru Petrolul si stadionul trebuia sa-i poarte numele, insa pe vremea aceea nu aveai voie ca stadioanele sa poarte nume de persoane"!

 
Constantin Cernăianu
Data si locul nasterii: 12 octombrie 1933, Targu-Jiu
1960-66 antrenor secund la Petrolul
1966-70: antrenor principal la Petrolul Ploiesti (a castigat Campionatul Romaniei in editia 1965/66)

cern3cernaianu3cernaianu5-1
Autor: Adi Dobre (EVZ)
Articol prelucrat de Titel