Istoria clubului Petrolul - Ultimul titlu
Scris de kr3bs    Sâmbătă, 23 Februarie 2008 19:11    PDF Imprimare Email
Index articol
Istoria clubului Petrolul
Primii ani la Ploieşti
Primul titlu
Sferturile Cupei UEFA
1-0 cu Fener
Ultimul titlu
Toate paginile
Petrolul va debuta in august 1965 in divizia A cu doua victorii, dar va ceda pasul giulestenilor, care aveau 19 de puncte dupa 11 mecuri si 5 puncte avans fata de ploiesteni. Numai 4 meciuri au mai jucat petrolistii si au trecut pe primul loc, iar la 31.03.1966 golul din corner marcat de Virgil Dridea in poarta giulestenilor ii vor scoate pe acestia din lupta pentru titlu, Petrolul terminand campionatul cu 6 puncte avans si un scor rusinos in ultima etapa la Cluj.
12.10.1966 a ramas in istorie ca data in care Liverpool a fost intrecuta de o echipa romaneasca, aceasta fiind campioana Romaniai, Petrolul. Dupa 0-2 la Liverpool, Petrolul castiga cu 3-1 acasa si ii va obliga pe campionii campioanei mondiale (Anglia) sa joace un al treilea meci, pe stadionul Heysel din Bruxelles. Deplasarea a fost grea pentru ploiesteni, care au primit doua goluri in prima repriza.

 

Petrolul-Liverpool 3-1

 

In anul urmator Petrolul joaca in Cupa UEFA in compania echipei Dinamo Zagreb in deplasare este invinsa cu 5-0 dar pe teren propriu Petrolul reuseste sa invinga cu 2-0.  Perioada de glorie se sfarseste odata cu indepartarea de la club a celui care aproape doua decenii a antrenat echipa reusind atatea performante…  ILIE OANA.
In urmatorii ani Petrolul are un parcurs onorabil dar nu reuseste sa mai castige campionatul sau cupa poate si din cauza instaurarii regimului comunist in care doar echipele militiei si armatei aveau dreptul sa se bata pentru titlu iar echipele care retrogradau erau stabilite in diverse cabinete…
O mare umilinta a suferit Steaua la acel moment detinatoare a Cupei Campionilor Europeni, ea inregistrand singura infrangere din tot campionatul 1986-1987 la Ploiesti.
Cu toate ca a avut si un scurt periplu in divizia b revolutia gaseste clubul pe prima scena fotbalistica acesta reusind in sezonul 1989-1990  sa se califice in cupa UEFA unde intalneste una din cele mai puternice  formatii ale momentului Anderlecht Bruxelles la care evoluau:De Wilde ,Degryse,Nilis  si de care este invinsa cu 2-0 in ambele intalniri.
Dupa ce cu un an inainte ratase in ultima etapa inca o participare in cupele europene, sezonul 1994-1995 aduce castigarea Cupei Romaniei. In finala disputata la data de 21 iunie 1995 pe stadionul Lia Manoliu  ploiestenii incurajati de peste 10.000 de tifosi au avut de infruntat nu numai echipa Rapid ci si pe arbitrul Ion Craciunescu, acesta validand un gol al giulestenilor la care o tara intreaga a vazut ca a fost ofsaid. Cu toate acestea cupa a mers la Ploiesti in urma loviturilor de departajare la care “vedetele” din lotul rapidului  si-au aratat “valoarea”. Peste 50.000 de fani au iesit pe strazi pentru a sarbatorii castigarea trofeului in cea mai frumoasa noapte din istoria clubului…
In Cupa Cupelor FC PETROLUL elimina pe Wrexham United dupa un 0-0 reusit in Tara Galilor si o victorie cu 1-0 la Ploiesti in fata unui stadion plin (multi alti suporteri fiind nevoiti sa ramana in afara stadionului).  In turul urmator petrolistii dau piept cu puternica echipa Rapid Viena care il avea in atac pe Carsten Janker. Dupa ce la Viena scorul fusese de 3-1 pentru austrieci datorat in mare masura portarului Preda; meciul retur se constituie intr-o lectie despre cum poti sa ai zeci de ocazii clare si sa nu inscri nici macar odata terminandu-se 0-0 formatia austriaca ajungand sa joace finala cu PSG.
Ultimele sezoane nu au mai adus participari in cupele europene inregistrandu-se insa o serie de rezultate pozitive: ocuparea locului 2 la sfarsitul turului in 2000, accederea in semifinalele Cupei Romaniei dupa eliminarea stelei…   dar si victorii de rasunet impotriva  echipelor din Bucuresti  si mai nou Craiova: cu Steaua 3 ani de rezultate pozitve atat acasa cat si in deplasare, victoria din Ghencea cu 4-1 dupa ce la Ploiesti a fost 5-1 ducandu-ne cu gandul la istorica umilinta administrata stelei, la bucuresti, prin celebrul 6-2 din 1961; cu rapid victoria din giulesti dupa castigarea cupei 1-0 si cea cu 4-2 de pe "Ilie Oana"; cu Dinamo, care a fost invinsa chiar in "groapa" cu 3-2, campioana fiind la acel moment si avandu-l in teren pe Raducioiu, in retur 3-1 tot pentru Petrolul; victorie la Craiova cu 2-0 dupa ce in tur a fost tot 2-0