Istoria clubului Petrolul - Primul titlu
Scris de kr3bs    Sâmbătă, 23 Februarie 2008 19:11    PDF Imprimare Email
Index articol
Istoria clubului Petrolul
Primii ani la Ploieşti
Primul titlu
Sferturile Cupei UEFA
1-0 cu Fener
Ultimul titlu
Toate paginile
Campionatul din 1957-58 a avut Petrolul pe locul 8 dupa 3 etape, cu un singur meci castigat. Din aceasta etapa, echipa care inca se mai numea Energia, va urca un singur loc in fiecare etapa si la 24.11.1957 Energia era pe primul loc. In decembrie 1957 echipa isi schimba numele in Petrolul. Iarna anului 1957-58 a insemnat pentru foarte multe echipe schimbarea denumirii, uneori revenindu-se la nume traditionale: Rapid, Jiul. Echipa din Ploiesti revine la un nume purtat de stramosul bucurestean in 1948-49, dar va pastra acest nume pana astazi, un singur an echipa numindu-se FC Ploiesti (1992) din cauza refuzului Petromului de a sustine echipa in acel an.
Returul din 1958 incepe cu o victorie la limita, 1-0 cu CCA Bucuresti, campioana din 1956. Dupa acest meci, Petrolul va inregistra rezultate surprinzatoare, printre care 3 infrangeri in 5 meciuri jucate pe propriul teren si o infrangere in deplasare in fata ultimei clasate, CS Oradea. Totusi Petrolul a terminat cu 27 de puncte si avea doar sanse teoretice la titlu, deoarece Stiinta Timisoara mai avea 2 meciuri de disputat si cu 3 puncte ar fi iesit campioana. Studentii, pentru ca atunci majoritatea jucatorilor echipelor Stiinta erau intr-adevar studenti, au pierdut la Bucuresti meciul cu Progresul cu incredibilul scor de 7-0. Acesta le-a fost fatal, distrugndu-si golaverajul, iar Petrolul va lua titlul cu cel mai bun golaveraj prin impartire, CCA si Stiinta Timisoara avand un golaveraj mai slab, dar tot 27 de puncte. Echipele clasate pe locurile 4 si 5, Progresul si Jiul, ambele invingand Petrolul in retur, vor termina la numai 1 punct de ploiesteni.

 

Echipa Campiona Romaniei

 

Toamna va insemna pentru Petrolul debutul in Cupa Campionilor Europeni, dar campionii Germaniei de est, Wismut Karl Marx Stadt s-au dovedit mai puternici. Petrolul a pierdut la Aue (4-2) a castigat la Ploiesti, 2-0, dar va pierde al treilea meci la Kiev cu 4-0. Pe atunci nu se inventase departajarea prin lovituri de la 11 metri sau dublarea golurilor marcate in deplasare.
1958 a fost un an slab, echipa terminand turul pe locul 4, dar primele 4 etape din retur ii vor aduce echipei locul 1 si al doilea titlu consecutiv (1958-59). Cupa Campionilor ca aduce lui Petrolul o echipa vieneza, Wiener SK si desi acestia nu au putut marca pe propriul teren, au facut-o pe stadionul Petrolul (1-2 pentru ploiesteni). Au urmat doua titluri pentru militarii echipei CCA, Petrolul evoluand pe la mijlocul clasamentului.