Miscarea Ultras din Italia - Aparitia confruntarilor
Scris de kr3bs    Sâmbătă, 23 Februarie 2008 00:49    PDF Imprimare Email
Index articol
Miscarea Ultras din Italia
Anii 70: Aparitia Ultrasilor
Aparitia confruntarilor
Anii 80
Anii 90 - Marile schimbari
Toate paginile

              

           Odata cu aparitia ultrasilor, comportamentul publicului se va schimba.
Incepand cu 1974, cazurile de ciocniri intre factiuni diferite de ultrasi vor fi tot mai frecvente. In luna martie a acelui an, cu ocazia meciurilor Torino-Sampdoria si Roma-Lazio, spectatorii furiosi au aruncat cu obiecte contondente, provocand lupte dure in tribune. Dupa interventia politiei prin lansarea de gaze lacrimogene, "razboiul" va continua in afara stadionului (rezultatul: raniti, autobuze distruse, masini rasturnate...).
           Motivele acestor incidente au la baza rivalitatile traditionale (des intalnite la meciurile intre echipe ale aceluiasi oras sau din regiuni apropiate) sau orientarea politica ale galeriilor (de exemplu, ura dintre ultrasii Vicenzei - "Red-White Panthers" -, de stanga, si cei fascisti din "Brigate Gialloblù" Verona).
Aceste violente se desfasoara, insa, intr-un sfera teritoriala restransa (stadionul si zonele adiacente acestuia). Actiunile ultrasilor se manifesta sub diverse forme. Una dintre acestea, care a fost imprumutata de la englezi, purta numele de "holding the end" (ocuparea peluzei): daca tifoseria oaspete este compacta poate incerca acapararea teritoriului adversarului prin patrunderea in sectorul de stadion rezervat ultrasilor locali si, implicit, furarea steagurilor si a bannerelor. Acestea vor fi folosite pe post de "trofee".
Spectatorii mai in varsta, obisnuiti sa se aseze pe locurile din peluze, nu aveau o vizibilitate prea buna deoarece ultrasii urmareau meciurile in picioare iar episoadele de o reala gravitate nu au intarziat sa apara: o persoana injunghiata in Lazio-Napoli; scena s-a repetat in Milan-Juventus (1975). In timpul partidei Atalanta-Torino (1977), ultrasii intra in contact direct, lovindu-se cu tevi si bate. In derby-ul INTER-Milan, se asista la o lupta intre ultrasii din "Boys S.A.N." si cei din "Brigate Rossonere", cutitele fiind folosite de ambele parti.
       Anul urmator, la Vicenza-Verona, cele doua galerii se infrunta intr-o maniera la fel de violenta, lasand in urma foarte multi raniti. La derby-ul Romei (28 octombrie 1979) un suporter lazial, Vincenzo Paparelli, este lovit in ochi de o torta lansata, din peluza rivalilor (Curva Sud), de catre un ultras roman apartinand gruparii Fedayn, murind la putine minute dupa aceea.
In aceeasi duminica, au loc grave incidente la Ascoli (Ascoli-Bologna, 7 raniti), Milano (Inter-Milan, 18 raniti) si Brescia (Brescia-Como). Tragedia de la Roma, agravata de climatul de violenta ce se manifesta pe multe alte stadioane a avut rolul de a inspaimanta opinia publica.
Pentru prima data in Italia comportamentul violent al suporterilor ajunge pe prima pagina a ziarelori. Sunt luate masuri drastice de represiune: timp de cateva luni a fost interzisa introducerea in stadioane a betelor de steaguri, a tobelor si a bannerelor cu denumiri ciudate.