Miscarea Ultras din Italia
Scris de kr3bs    Sâmbătă, 23 Februarie 2008 00:49    PDF Imprimare Email
Index articol
Miscarea Ultras din Italia
Anii 70: Aparitia Ultrasilor
Aparitia confruntarilor
Anii 80
Anii 90 - Marile schimbari
Toate paginile

          La inceputul anilor ’50, in Italia, suporterii tuturor echipelor au inceput sa se organizeze in cluburi, sa-si urmeze favoritii in deplasari intr-un numar din ce in ce mai mare si sa promoveze diverse initiative de la cele aniversare la cele coregrafice (chiar daca acestea erau intr-un stadiu de pionerat).In ciuda faptului ca lipsesc dovezile scrise,  conceptul de "suporter" exista inca din epoca Olimpiadelor din Grecia antica. Insa cu trecerea timpului s-a modificat modul de sustinere a "culorilor" echipe iubite, dar nu in totalitate (s-au pastrat ideile de baza, cum ar fi incurajarea prin intermediul vocii,  a utilizarii steagurilor si mesajelor).

        Odata cu “explozia” fenomenului fotbalistic in Italia (in perioada ce a urmat razboiului) se inregistreaza si o crestere rapida a numarului cluburilor in care se organizau tifosi In anii '60 se vor constitui primele structuri si asociatii de suporteri, purtand numele de "centre de coordonare". In afara de acestea sunt infiintate cluburi ce reuneau  suporterii cei mai activi si mai bine organizati, cum ar fi "Fedelissimi", denumire preluata de nenumarate tifoserii.

         Argentinianul Helenio Herrera, antrenorul celor de la - Internazionale Milano a fost cel care a dat impulsul crearii unei coordonari a tuturor suporterilor interisti. Istoria suporterilor organizati in Italia incepe cu aceste cuvinte: “Presedinte Moratti, nu inteleg de ce noi nu avem suporteri atunci cand jucam in deplasare".In urma acestei idei, se formeaza primul grup - "Moschettieri neroazzurri" (Muschetarii negri-albastri) ai caror membri erau dispusi se mearga in marea parte a deplasarilor, facand sacrificii pentru a suporta cheltuielile necesare.De atunci au trecut peste 30 ani si acest fenomen al suporterilor organizati a devenit unul dintre cele mai importante forme de agregare sociala.