ABC Ultras
Scris de kr3bs    Sâmbătă, 23 Februarie 2008 00:08    PDF Imprimare Email
Index articol
ABC Ultras
Mentalitate
Coregrafie
Toate paginile

Ultrasii constituie un fenomen original al fotbalului printr-o serie de caracteristici.

De la sensul de identificare cu propriul teritoriu - acel sector de peluza delimitat de unul sau mai multe steaguri/bannere cu numele sau simbolul grupului si pâna la vestimentatia lor: haine cu însemne ale echipei favorite, la care se adauga aproape obligatoriu fularul/esarfa în culorile acesteia.

Prima forma a acestui fenomen îsi are originea în Italia, facându-si aparitia la începutul anilor 50. Astfel, suporterii din Peninsula, dupa modelul sustinatorilor englezi si al celor sud-americani, au început sa se organizeze în grupuri, sa îsi urmeze favoritii în deplasari într-un numar cât mai mare si sa promoveze idei coregrafice, într-un stadiu de pionerat. Prima aparitie a unui grup a fost cea a celor de la “Fedelissimi Torino”, în anul 1955, iar prima denumire a unei brigazi Ultras a aparut la Sampdoria, în anul 1968, prin grupul “Ultras Tito”.

Odata cu începutul anilor 70, grupurile de sustinatori s-au desprins categoric de modelul clasic, adult, al spectatorului de fotbal si au ocupat peluzele stadioanelor. Toate aceste grupuri se inspirau în mod clar dupa modelul hooliganilor englezi, iar când suporterii italieni si cei englezi se întâlneau, era un prilej de discutii si comparatii pe acesta tema. Totusi, taberele de ultrasi din Italia admirau si modelul micilor grupuri politice de stânga sau de dreapta, care reprezentau un model clar de pasiune si duritate. Influentele pot fi vazute azi în adeziunea spontana a unor ultrasi la grupuri de extrema stânga sau dreapta. Era o combinatie între o cultura a fotbalului si grupurile politice, care a dat stilul special al miscarii ultra.
Incet dar sigur, miscarea ultra s-a extins în mai toate tarile europene, fiind benefica spectacolului de pe stadioane, atunci când lucrurile nu degenereaza.

Publicam, in cele ce urmeaza, un articol redactat de gruparea FRIULIANI AL SEGUITO (Udinese). Speram ca dupa ce veti termina de citit  sa va faceti o imagine mai clara asupra miscarii ultras din Italia, si aspura "regulilor" pe care ar trebui sa le respecte un ultras.