Mihai Mocanu - "Nasu' lui Jairzinho"
Scris de kr3bs    Vineri, 22 Februarie 2008 20:20    PDF Imprimare Email

        In toamna anului 1970 am insotit, in calitate de ziarist echipa nationala condusa atunci de Angelo Niculescu, ajutat de Titus Ozon, la Cardiff, unde urma sa intalneasca, in cadrul preliminariilor C.E, "nationala" Tarii Galilor. Presa sportiva locala scotea in evidenta faptul ca in formatia noastra era un jucator deosebit de rau, care, dupa unii obisnuiti cu exagerarile, era considerat un fel de killer pe terenul de fotbal. Pentru ca, ziceau acestia, fundasul stanga al Romaniei,(era vorba de Mihai Mocanu), l-a facut in meciul de la Guadalajara din cadrul C.M. din Mexic - 1970 K.O. in interventiile sala la atacurile de deposedare asupra celebrei extreme braziliene Jairzinho. Si avertiza pe cele doua extreme galeze, Hole si Rees, sa se cam fereasca de nr. 4 al reprezentativei noastre.

         Mihai MocanuEste drept ca atunci la Guadalajara, dupa ce Jairzinho a marcat un gol dintr-o pozitie cam dubioasa de ofside, Mihai Mocanu l-a luat om la om facandu-l sa nici nu mai respire, dupa ce, de vreo doua ori, l-a aruncat, in duel direct, si dincolo de gazon pe pista. Atunci la Cardiff, echipa noastra a realizat un bun rezultat de egalitate (0-0). Mihai Mocanu, "nasu' lui Jairzinho", fiind unul dintre cei mai buni jucatori de pe teren. Propaganda care i s-a facut a servit mai mult tricolorilor, care s-au intors acasa cu un punct pretios, in tentativa reusita pana la urma de a ocupa primul loc in grupa.

       Contrar tuturor afirmatiilor, de cele mai multe ori tendentioase si fara temei obiectiv, Mihai Mocanu, Misu cum ii spuneau prietenii, era un jucator, ce-i drept aspru, dar cu o tehnica de fundas, ce nu admitea compromisurile, nu lovea adversarii si in relatiile de joc era animat de un remarcabil spirit de fair-play. Reprofilat in anul 1964, ca jucator la Petrolul Ploiesti (pana atunci a mai jucat la Rafinaria 4 Campina, la Electrica si Santierul Naval Constanta, la Chimia Fagaras) din extrema stanga in fundas pe aceeasi parte, Misu Mocanu a fost unul din componentii de baza ai echipei antrenate de ILIE OANA, cu care a castiga campionatul in 1966 si in acelasi timp un titular in formula apararii organizata de Angelo Niculescu, imbracand de 33 de ori tricoul tricolor

      Doi ani (1972-1974) a activat ca jucator profesionist la Omonia Cipru, dupa care a revenit in tara in urma unui grav accident care l-a obligat sa stea o buna perioada de timp in ghips si carje, dupa care a fost nevoit sa abandoneze, la 32 de ani, in 1975 (s-a nascut la 24 februarie 1942, la Constanta) activitatea fotbalistica, devenind antrenor. O vreme, maestrul emerit al sportului Mihai Mocanu credincios clublui care l-a lansat in performanta sportiva Petrolul Ploiesti s-a ocupat de pregatire celor  mai mici fotbalisti din cadrul centrului de copii si juniori al clubului ploiestean. Si-a mai incercat norocul si cu cateva formatii de seniori, tot prahovene, la Plopeni si Mizil, dupa care convins fiind ca nu poate face cariera ca antrenor, s-a retras cu discretie din lumea gazonului, multumindu-se sa ramna un simplu spectator si, la nevoie, un dezinte- resat  sfatuitor pentru toti cei care au apelat la bogata sa experienta de jucator. In pragul varstei de 60 de ani, pe care o va implini la inceputul mileniului al III-lea, Misu Mocanu, "nasu' lui Jairzinho" zambeste si astazi cand isi aminteste ca, dupa Mexic 1970, brazilianul, dupa cum insusi recunostea acesta, mai tresarea, cateodata, cand ii aparea noaptea in somn.